Pod Kollárovým námestím môže byť vybudovaná podzemná garáž

24.11.2012 Bratislava

Bratislava 23. novembra (TASR) - Hlavné mesto po vecnom a odbornom posúdení nevyhovie protestu prokurátora, ktorý sa týka záväzného stanoviska samosprávy k projektu podzemnej garáže a mestského parku na Kollárovom námestí. K tomuto záveru dospela urbanistická komisia, ktorá je poradným orgánom primátora Milana Ftáčnika a pôsobia v nej okrem odborných zamestnancov magistrátu aj hlavná architektka, dopravný inžinier mesta a námestníčky primátora. TASR o tom informoval hovorca primátora Ľubomír Andrassy.

"Samospráva opiera svoje odmietavé stanovisko o výklad platného Územného plánu mesta, ktorý pripúšťa na Kollárovom námestí výstavbu podzemnej garáže. Odborné útvary mesta sa pri svojom postoji opierajú nielen o odborné argumenty vyplývajúce zo smernej i záväznej časti územného plánu, ale tiež zo zaužívanej praxe," povedal Andrassy. Pripomenul, že v rámci Bratislavy boli v nedávnej minulosti, v obdobne funkčne definovaných lokalitách (kód 1100) vybudované podzemné garáže. Andrassy spomenul podzemné garáže na Námestí Martina Benku, pri Národnej rade SR a na Uršulínskej ulici. "Otázky, ktoré sa podľa protestu prokurátora týkajú vplyvov na životné prostredie, budú posudzované najmä pri rozhodovaní príslušného stavebného úradu v územnom konaní," povedal hovorca.

Andrassy ďalej uviedol, že na základe požiadaviek samosprávy investor výrazne prepracoval pôvodne predložený projekt. Ide hlavne o zmenšenie plochy, pod ktorou bude vybudovaná podzemná garáž. V prvotnej dokumentácii mala byť stavba pod celým parkom, po novom len v jednej tretine územia. Investor podľa hovorcu pristúpi k revitalizácii parku a stromy, ktoré plánoval v minulosti pre stavebné práce vyrúbať, bude musieť presadiť.
 

Vyberte región